Tervitus

Koondan siia oma mõtted, mida olen erinevates allikates väljendanud või plaanin seda teha.

Monday, May 31, 2010

Minu Hiina - Shanghai

Shanghai on minu jaoks kõige vähem hiinapärane linn Hiinas, kui Hongkong välja arvata. Tõsi ta on, et majanduslikud muudatused just Shanghaist alguse on saanud ja nii ka linna ilmele oma mõju jätnud. Vana koloniaal-Shanghaid just palju järel pole, mõnisada meetrit jõeäärset Bundi. Kõige silmatorkavam on muidugi alles 80-ndatel ehitama hakatud Pudongi linnaosa oma pilvelõhkujatega. Kui Jin Mao tower on maailma kõrguselt neljas, siis kohe-kohe valmib kõrvale veel kõrgem hoone. Minu jaoks on Pudong kõige ilusam päeval, öise meeleolu loomiseks on mandri-hiinlastel Hongkongist veel palju õppida. Arvuliselt olulises vähemuses olevad kõrghooned on Hongkongis oluliselt efektsemalt välja valgustatud.

Ka vanalinn on Shanghais olemas oma täies “hiilguses” – kitsad mustad tänavad täis vaeseid inimesi otse kõrghoonete kõrval. Muidugi on paar maja ka ilusaks tehtud turistide jaoks, et need ka Shaghais käinuna aru saaksid, et ikka Hiinas käisid.

Tõeliselt ilus on vana keiserlik Yu Yuan'i aed, kuhu väga väikesele maalapile on sajandite eest loodud täiesti eriline ja eraldiseisev maailm. Keset ülikiiret ja inimtihedat suurlinna mõjub selline rahu ootamatuna. Tõsi, sattusin aeda erakordselt halva ilmaga, võimalik, et rahu sealt turistide hordidega parema ilma puhul kaob.
Aga sellest, mis asi on labürint, saab Yu Yuani aias aru küll. Minu jaoks on see üks ilusamaid ning omanäolisemaid aedasid Hiinas ja üks põhisoovitusi, kus Shanghais kindlasti käia.

Shanghai nn peatänav, Nanjing road on parim õhtupimeduses, nagu Nathan Road Hongkongiski. Rahvast on seal paksult muidugi sõltumata kella-ajast. Ettevaatlik tasub olla igalepoole kutsujatega. Minul õnnestus osta 3000-kroonine õppetund – läksin neiuga kaasa kohvikusse juttu rääkima, “tema inglise keelt” harjutama ning pääsesin tulema, olles maksnud peale kohvide ka puuviljade ja viski eest, mida ma ise ei tellinud ega ka joonud. Kuna uksel seisis ca 2 -meetrine atleetlik hiina manager, siis arvet tasumata jätta ei õnnestunud. Arve ise oli muidugi täiesti seaduslik – lihtsalt tavaline viski oli hirmkallis… No ja hiljem ma ühtegi teepoodi ega kunstinäitust enam kellegi abiga külastanud ei ole. Hiljem on selgunud, et minu juhtum on üks-ühele viimases Hiina Rough Guide's kirjeldatud.

Shanghai köök on vast enim tuntud maailmas hiina köögina: meile tuttav magushapu liha-kala-krevetid on tegelikult just siit pärit ning mujal hiinas magusat soolast toitu naljalt ei sööda. Hea koht odava raha eest hästi süüa on Yunnan Lu, kalli raha eest Suzhou Road.

Kui raha hirmasti üle on ning soovid näha, kuidas “valge” Shanghai aega viidab, tuleb sammud seada Xintiandi kvartalisse, mis täis euroopalikke restorane, baare ja klubisid.
Kuulata saab maailmatasemel jazzi (standard), superhead filipiini bandi, kes võib mängida ja mängibki kõiki võimalikke tuntud lugusid mistahes stiilis.
Sissepääsumaksu pole, see sisaldub õlle hinnas (ca 100 EEK väike pudel), samas on see suhteliselt mõistlik lahendus, nii saab mitmel pool kuulata-vaadata.

Metroo on ülihea transpordivahend- kiire ja tõhus. Varsti peaks üks ots jõudma ka Hongqiao lennujaama, kus seni vist maailma pikimad taksosabad. Maailma esimene ja seni ainuke magnetjõul töötav Maglevi rong viib 300-km/h Pudongi lennujaama, mis just veel ühe terminaliga täienes. Kui vähegi põhjust, tasub see atraktsioon ära proovida. Täitsa mõistlik lahendus on sõita linnast taksoga Maglevi rongi peatusse ja sealt rongiga edasi, kiireim ja mugavaim võimalus nii Shanghaisse sisenemisel kui ka väljumisel.

Shopping on koondunud suuresti Nanjing Road'ile. Turg, kust kõikvõimalikku kraami osta selga, jalga, mänguasju ja muud, mis Beijingi Silk Streetilt tuttav, asub Nanjing Road West 580.

No comments:

Post a Comment