Tervitus

Koondan siia oma mõtted, mida olen erinevates allikates väljendanud või plaanin seda teha.

Monday, May 31, 2010

Hiina joogikombed ja joogid

Toon oma tripi kirjutatud teemad ka oma blogisse üle. Algatuseks siis sissejuhatus jookidesse ja joogitavadesse


Millegipärast arvatakse, et hiinlased “ei kanna” ja seega ka ei joo.
VÄGA VALE EELDUS.
Kannavad ja joovad ning palju.
Kõigepealt jookidest ja siis kommetest.
Enimjoodavaim jook on ilmselt õlu ning Hiina õlu on reeglina alati joodav, vahet pole, mis ta maksab. Muide, uuringud väidavad, et õlut on Hiinas pruulitud juba 9000 aasta eest… Õlu maksab hiinas 2–3 RMB (1 Rmb = 1,5 EEK) suur pudel (660 ml) , söögikohas alates 5 RMB ja ööklubis kuni 30 RMB väike (330 ml) pudel.
Mõned tuntumad brändid:
Tsingtao tuleb Qingdao linnast Kirde-Hiinast Jinani provintsist. Qingdao oli vana Saksa koloonia, sealt ka traditsioonid. Ainuke rahvusvaheliselt tuntud hiina õlu. Erinevaid õllesid, kõik head.
Yan Jing on pealinna Beijingi õlu, kerge, leevendab kuumust hästi
Pearl River nimelist humalajooki tehakse Kantonis, Guangzhous.
Lääne inimestele pakub kindlasti huvi hiina vein, ning mitte nende flower wine, vaid ikka “päris” viinamarjavein .
Viinamarja veini valmistamise algus jääb Hun-i dünastia aegadesse 200 aastat enne Kristust, tänapäevane ajalugu algab 19. saj lõpust ning päriselt aktiivne tegevus ca 30 aasta eest.
Lõviosas tuginetakse Prantsuse traditsioonile, sealt ka enamlevinud viinamarjasordid. Suuremaid regioone on kokku 8 ning neid leiab nii Usbekistani kui Himaalaja külje alt kui ka Idarannikult.
Enimlevinud brände:
Great Wall Selle labeli alt leiab väga erinevaid veine, nii punaseid kui ka valgeid, asukoht suhteliselt Beijingi lähedal Shachengi piirkonnas. Veinid pigem kerged, tasub juua vanemaid veini (nii aastast 1999) Hinnaskaala ka väga lai, poes paarikümnest RMB-st kuni tuhandeni.
Changyu Winery, asub idarannikul, Bohai Bay regioonis Yantai's, mis muide asub samal laiuskraadil Bordeaux-ga. Väga head veinid, endale meeldisid punased.
Dragon Seal on samuti üks suurematest tootjatest, kes lisaks tavaveinile toodab klassikalise shampanja meetodiga vahuveine.
Ise sai käidud Qingdao lähedal Huadong Winery's Väga maaliline koht ookeani ääres mäe küljel, välja ehitatud klassikaline „prantsuse mõis“ uusima tehnoloogiaga. Tasub käia, lisaks on Qingdao mõnus suvitusrajoon paljude liivarandadega ja seda ka meie suve ajal.
Suurepärased valged veinid, eriti Riesling, kuid ka punastele oleks patt midagi ette heita. Hinnaskaala samuti tavatarbimise 40 RMB-st kuni 800 RMB-ni
Valgete veinide joomise Hiinas teeb keeruliseks see, et ega neid ei kiputa ette jahutatama, sest hiinlane sööb ja joob kõike enam-vähem kehatemperatuuril.
Kangetest jookidest on peategija baiju (häälda: baidziu) , mis on riisipõhine destillaat ja 56 kraadi kange. Valdav enamus parimatest ja kallimatest jookidest tuleb Chengdu lähistelt Sichuani provintsist. Maitse: puskar mis puskar. Aga kuna seda juuakse toatemperatuuril siis minu enda kirjelduse kohaselt lõhnab ja maitseb nagu mädanema läinud nõudepesulapp.
Hind poole liitri eest 8 RMB kuni mitu tuhat. No ei oska öelda, kas see väga kallis jook oma hinda väärt on, isikliku arvamuse kohaselt ei aita kõrge hind teda joodavamaks teha. Kalleimad ja tuntuimad margid Wuliyangie, Mao Tai, Gaoliang Jiu, Erguotou
Lisaks on tõeline tegija ka šoti viskidest Chivas Regal, kohalikus kõnepruugis eesti keele hääldusvastena Tšõvašõ. See on viski sünonüüm ja kohaliku yuppie-rahva meelisjook ööklubides miksituna jääteega.
Hiina joogikombed
Alustuseks: põhja pool, kus külmem juuakse rohkem baijiut ja lõuna pool õlut (bijiao).
Kui satud pidulikumale õhtusöögile siis põhireegel on see, et alkoholiklaasi puudutakse ainult toosti peale, toidu kõrvale juuakse teed või (sooja) vett.
Esimene valik, mis sa teha saad, on valida jook. Järgnevale mõeldes: mida lahjem seda parem, kuid alati ei anta seda võimalust. Alkoholi mitte joomine on solvang.
Teine valik on klaas: mida väiksem, seda parem, aga alati ei anta ka seda võimalust. Ainuke, mida enda päästmiseks teha, on kaubelda, mitme toostiga suur klaas (ca 150 ml) tühjaks juuakse. Parim võimalik tulemus on 6.
Edasine näeb välja nii (Shandongi provintsi näitel, kuid on üldistatav):
Aukülaline istub peoperemehe kõrval tema paremal käel, mõlemad näoga väljapääsu poole.
Peoperemehel on 3 või 6 esimese toosti õigus. Kõik, keda toostis mainitakse, joovad. No ja külasisi tervitatakse nende kõigiga mingil moel. Kui tervituseks kõlab “kambei”, siis põhjani (või suurest klaasist esimene korralik lonks)
Siis on peoperemehe “paremal käel” 3 toosti: ikka külaliste terviseks ja ikka “kambei” , muide, peoperemees sel ajal ei võta.
Siis on aukülalisel 3 toosti ning seejärel tema “paremal käel” 1 toost, selle saab siis aukülaline vahele jätta.
JA SIIS: hakatakse joome sinasõprust kõigi laua ümber istujate vahel (eks ikka külalistega, mitte hiinlased omavahel) Nii avaneb võimalus juua IGA LAUA ümber istunud hiinlasega (ja neid võib olla vabalt 10 ja enam) KOLM KORDA , ja ikka “gambei”
Kas jõudis kohale, miks see klaaside ja jookide valik nii oluline oli alguses?
Kogu üritus kestab ca 2 tundi marulise tempoga ja sa ei tea, kes istub sinu vastas järgmisel hommikul läbirääkimistelauas. Tõenäoliselt mitte see tüüp, kes su kõrval kogu aeg gambei hüüdis ja reipalt kaasa jõi, vaid keegi neist, kes väikesest klaasist õlut limpsis…
Ööklubi kõige levinum jook on šoti viski ja just Chivas Regal. Ja joomise komme on järgmine:
4-ne seltskond, 2 paari istuvad lauda ja tellivad 1 liitrise viski ning 1 liitrise kannu, millest pool on jääkuubikuid täis. Osa viskist valatakse jääkuubikute peale, nõrgemad valavad sinna peale veel sidrunimaitselist jääteed. Kui pudel tühi, tellitakse järgmine. Ja kõik lauad on liitriseid viskipudeleid täis. Kohati oligi nii, et laua said siis, kui viski ostsid. Hind liitrisele oli alates 500 RMB, sõltus linnast ja kohast.
Kui juuakse õlut, siis väikseid pudeleid tellitakse 6 või 12 kaupa, regiooniti on ka siin erinevusi, ka õllekates oli mõistlik tellida korraga vähemalt 6 väikest (330 ml) õlut. Kohalik tellisid ikka ämriga lauda. Mingites kohalikes söögikohtades olid ka lahedad ca 2 -liitrised õlletermosed.
Ja veel: kui tahad külma jooki, siis tuleb seda ka öelda, ja kui kuuma kohvi, siis tuleb ka seda öelda.
Üldreeglina: mida põhja poole, seda rohkem ja kangemaid jooke juuakse. Ja joomist Hiinas tasub võtta tõsiselt, sest eriti rohke baiju on järgmise päeva jaoks hirmuäratav. Kui saad, ära joo, aga alati ei õnnestu…

No comments:

Post a Comment